wtorek, 4 lutego 2014

Ciasto bananowe

       Genialne ciasto zarówno w prostocie wykonania, jak i smaku. W trakcie pieczenia w domu będzie unosił się słodki zapach bananów. Warto zrobić.

Składniki:
  • 4 banany – najlepiej dojrzałe
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 100 – 200 g bakalii – orzechy, sezam, słonecznik, żurawina, rodzynki,
  • tabliczka czekolady

      Banany obieramy ze skórek, wkładamy do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jako, cukier, tłuszcz, sodę mieszamy. Dosypujemy mąkę i bakalie – mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – keksówki lub kwadratowej o wymiarach 20x20 cm. Pieczemy około godziny, w 160oC do suchego patyczka.

      Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.

1 komentarz: