Genialne ciasto zarówno w prostocie wykonania, jak i smaku.
W trakcie pieczenia w domu będzie unosił się słodki zapach bananów. Warto
zrobić.
Składniki:
- 4 banany – najlepiej dojrzałe
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- 50 ml oleju lub roztopionego masła
- 100 – 200 g bakalii – orzechy, sezam, słonecznik, żurawina, rodzynki,
- tabliczka czekolady
Banany obieramy ze skórek, wkładamy do miski i rozgniatamy
tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jako, cukier, tłuszcz, sodę mieszamy.
Dosypujemy mąkę i bakalie – mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do
pieczenia formy – keksówki lub kwadratowej o wymiarach 20x20 cm. Pieczemy około
godziny, w 160oC do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń