środa, 12 lutego 2014

Nadziane bagietki

       Dala tych co uwielbiają zapiekanki i jajecznicę, dwie rzeczy zamknięte w jednym daniu. Można ją podać na obiad czy tez ciepłą kolację, a może w weekendowy leniwy poranek. Podane składniki są podstawową wersją, ale można je śmiało modyfikować wedle własnego smaku: papryka, salami, różne gatunki sera, co tylko dusza zapragnie.  U mnie podane składniki zapełniły bagietkę do połowy, by było jeszcze miejsce na świeża sałatę.

Składniki:
  • 2 bagietki
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • kilka plastrów boczku i szynki
  • szczypior
  • 3 jajka
  • garść tartego sera żółtego
  • sól, pieprz

      Pieczarki zetrzeć na tarce, szynkę i boczek pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać. Na gorącą patelnie włożyć boczek, by zaczął się wytapiać, dołożyć do niego cebulę chwile przesmażyć. Do całości dodać szynkę i jeszcze chwilę dusić. Do miski wbić jaja, dodać podsmażone składniki, ser żółty, posiekany szczypior oraz przyprawy, wymieszać.


      Z bagietki wyciąć środek i wydrążyć, tak by nie naruszyć skórki. Rozłożyć nadzienie do dwóch bagietek, wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Zapiekać około 10 minut, do ściągnięcia masy jajecznej i uzyskania chrupkiej skórki. 

2 komentarze:

  1. Super pomysł :) można wyczarować zawsze coś pysznego z tego co się znajdzie w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń