niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka hamburgerowa z grillowanymi ćwiartkami ziemniaków

       Domowy fast food. Sałatka będąca zdrowszą wersją barowego hamburgera, a grillowane ziemniaczki zastąpią tłuste frytki.

Składniki na 3-4 porcje:
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • Paczka mieszanki sałat
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 cebulki szalotki
  • kilka korniszonów
  • 4 duże  ziemniaki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól, pieprz, olej – u mnie olej smakowy z wędzonymi papryczkami chilli
Sos czosnkowy:
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól

      Ząbki czosnku obrać i rozgnieść. Majonez, jogurt oraz sok z cytryny przełożyć do miseczki, dodać czosnek,  wymieszać. Doprawić solą do smaku.

Sos do sałaty:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól

      Składniki sosu przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą.
      Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Przestudzić. Pokroić na ósemki. Patelnię grillową rozgrzać, polać niewielką ilością oleju i układać ziemniaki na boku. Zrumienić z obu stron. Osolić.

      Mięso mielone przełożyć do miski, lekko osolić i popieprzyć, dodać łyżeczkę oleju. Wymieszać na jednolitą masę. Lepić niewielkie kuleczki. Patelnie grillową rozgrzać i ułożyć na niej kotleciki. Obsmażyć.

      Sałatę ułożyć na talerzu, a na niej poukładać pokrojone w cząstki pomidorki, pokrojone w krążki cebulki oraz korniszony. Poukładać mini hamburgery. Całość polać sosem do sałaty.
Na patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać sałatę. 
       Ziemniaczki podać z sosem czosnkowym.

1 komentarz: