poniedziałek, 11 listopada 2013

Rogale z makiem - a’la marcińskie

      Przepyszne rogale wykonane z ciasta dorożdzowo-maślanego. Samo ciasto rozpływa się w ustach, każdy kto go spróbuje jest zachwycony. Rogale nadziewamy masą makową, która w oryginale powinna być wykonana z maku białego, ale z jego braku, chodź chęci poszukiwania wykazałam, korzystam z ogólnodostępnego niebieskiego. Przepis oryginalny pochodzi ze strony rogalemarcinskie.pl, a moje ciastka są jedynie inspirowane nią, a nie wierną kopią. Ciężko podać ile sztuk nam wyjdzie, może być ich 10 lub 30, zależy od ich wielkości. Piecze się je u mnie w domu na różne okazje, nie tylko na 11 listopada.
Ciasto:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej+ do podsypania
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ½ szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • 30 dag miękkiego masła
      Do miski włożyć pokruszone drożdże zasypać cukrem i dodać sól, wszystko zalać mlekiem. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do mąki dodać rozczyn, jaja i wszystko razem wyrobić. Można ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego z końcówką - hak. W trakcie wyrabiania dolewać olej. Wyrobione ciasto wkładamy na ½ godziny do lodówki. Wykładamy na delikatnie posypaną mąką stolnicę, jeśli ciasto jest za luźne dodajemy tyle mąki by nie kleiło się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość kartki A4 i rozsmarowujemy na nim masło. Następnie składamy ciasto na 3, lekko rozwałkowujemy i znowu składamy na 3. Czynność powtarzamy przynajmniej 3 krotnie. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub do jednorazowej torby i wkładamy do lodówki na minimum ok. 5 godzin a najlepiej na całą noc.

Masa makowa:
  • szklanka maku
  • paczka biszkoptów pokruszonych – 190g
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki miodu
  • 12 dag orzechów – orzechy włoskie, migdały
  • 12 dag namoczonych rodzynek – w wodzie lub alkoholu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 10 dag marcepanu
      Mak namaczamy we wrzącej wodzie na minimum 2 godziny. Mielimy go dwukrotnie. Do miski wkładamy mak, biszkopty, rodzynki, marcepan, bakalie, miód, cukier i razem mieszamy.
jeśli nie lubimy grudkowatych rodzynek w nadzieniu możemy je zmielić razem z makiem,
gotowa masa z puszki jest dość rzadka i spowoduje wypłynięcie z rogali, chyba, że zagęścimy ją sporą ilością pokruszonych biszkoptów.
      Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkujemy, obsypując mąką. Rozwałkujemy, poczujemy moment w którym mamy przestać, ciasto zacznie się przyklejać do wałka. Kroimy na trójkąty, rozsmarowujemy mak. Zaczynamy zwijanie od doły trójkąta. Jedno przewinięcie ciasta, boki do środka i rolujemy do końca.
  • jajo
  • mleko 5 łyżek
      Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i pieczemy w temp. 190oC do zrumienienia.
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • orzechy do obsypania
      Przygotowujemy lukier pomarańczowy. Oblewamy nim rogale i posypujemy skórką wraz z orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz