Przepyszne rogale wykonane z ciasta dorożdzowo-maślanego.
Samo ciasto rozpływa się w ustach, każdy kto go spróbuje jest zachwycony.
Rogale nadziewamy masą makową, która w oryginale powinna być wykonana z maku
białego, ale z jego braku, chodź chęci poszukiwania wykazałam, korzystam z
ogólnodostępnego niebieskiego. Przepis oryginalny pochodzi ze strony
rogalemarcinskie.pl, a moje ciastka są jedynie inspirowane nią, a nie wierną
kopią. Ciężko podać ile sztuk nam wyjdzie, może być ich 10 lub 30, zależy od
ich wielkości. Piecze się je u mnie w domu na różne okazje, nie tylko na 11
listopada.
Ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej+ do podsypania
- 2 jaja
- ½ szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ½ szklanki oleju
- łyżeczka soli
- 30 dag miękkiego masła
Do miski włożyć pokruszone drożdże zasypać cukrem i dodać
sól, wszystko zalać mlekiem. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do mąki dodać
rozczyn, jaja i wszystko razem wyrobić. Można ręcznie lub przy użyciu robota
kuchennego z końcówką - hak. W trakcie wyrabiania dolewać olej. Wyrobione
ciasto wkładamy na ½ godziny do lodówki. Wykładamy na delikatnie posypaną mąką
stolnicę, jeśli ciasto jest za luźne dodajemy tyle mąki by nie kleiło się do
rąk. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość kartki A4 i rozsmarowujemy na nim masło.
Następnie składamy ciasto na 3, lekko rozwałkowujemy i znowu składamy na 3.
Czynność powtarzamy przynajmniej 3 krotnie. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub
do jednorazowej torby i wkładamy do lodówki na minimum ok. 5 godzin a najlepiej
na całą noc.
Masa makowa:
- szklanka maku
- paczka biszkoptów pokruszonych – 190g
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki miodu
- 12 dag orzechów – orzechy włoskie, migdały
- 12 dag namoczonych rodzynek – w wodzie lub alkoholu
- otarta skórka z pomarańczy
- 10 dag marcepanu
Mak namaczamy we wrzącej wodzie na minimum 2 godziny.
Mielimy go dwukrotnie. Do miski wkładamy mak, biszkopty, rodzynki, marcepan,
bakalie, miód, cukier i razem mieszamy.
jeśli nie lubimy grudkowatych rodzynek w nadzieniu możemy je
zmielić razem z makiem,
gotowa masa z puszki jest dość rzadka i spowoduje wypłynięcie
z rogali, chyba, że zagęścimy ją sporą ilością pokruszonych biszkoptów.
Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkujemy, obsypując mąką.
Rozwałkujemy, poczujemy moment w którym mamy przestać, ciasto zacznie się przyklejać
do wałka. Kroimy na trójkąty, rozsmarowujemy mak. Zaczynamy zwijanie od doły trójkąta.
Jedno przewinięcie ciasta, boki do środka i rolujemy do końca.
- jajo
- mleko 5 łyżek
Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i pieczemy w temp. 190oC
do zrumienienia.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- orzechy do obsypania
Przygotowujemy lukier pomarańczowy. Oblewamy nim rogale i
posypujemy skórką wraz z orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz