środa, 23 października 2013

Tort Fortepian

       Różowy, delikatny i bardzo dziewczęcy, w sam raz dla przyszłej pianistki. Tort na podstawie z białego biszkoptu, przełożonego bitą śmietana, obłożony masą maślaną. Całość przykryta różowa masą plastyczną, tym razem kupną, i jestem z niej bardzo zadowolona.

      Tort upieczony w formie prostokąta o wymiarach kartki A4. Kształt fortepianu narysowany na kartce, wycięty, przyłożony do ciasta i wycięty kształt. W górnym blacie wycinamy prostokąt, który będzie imitował wcięcie w instrumencie na klawisze.
      Ciasto w formie instrumentu przekładamy masą śmietanową i obkładamy masą maślaną. Najlepiej tak przygotowany tort należy schłodzić w lodówce.
      Różową masę lukrową rozwałkować, nawinąć delikatnie na wałek, przenieść na tort, powoli rozwijać. Lukier wygładzić ręką, dopasowując do kształtów instrumentu.

2 komentarze: