sobota, 30 marca 2013

Mini mazurki

          Mazurki imitujące ciasteczka albo odwrotnie. Pomarańczowe kruche ciasto, przełożone konfiturą malinową oraz marcepanem, przykryte lukrem plastycznym. Ucieszą nie tylko podniebienie ale i oko. Mix smaków i kolorów by białą Wielkanoc ożywić wiosenną paletą barw.   

Ciastka:
 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 250 g margaryny pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • otarta skórka z pomarańczy
     
      Wszystkie składniki razem zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą  i schować na minimum godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować na grubość 0,5 cm, foremkami wycinać ciastka. Piec na pergaminie w temperaturze 180oC do momentu lekkiego zarumienienia. Wykładać ostrożnie, gdyż ciasteczka są bardzo kruche.
      Z przepisu wychodzi około 60 ciasteczek.

Nadzienie:
 
  • pół słoika konfitury malinowej
  • 10 dag marcepana
  • cukier puder
     
       Marcepan rozwałkować podsypując cukrem pudrem. Ciasteczka pogrupować w pary. Jedno posmarować konfiturą, ułożyć na nią kawałki marcepana i przykryć drugim, i tak do wykończenia składników.
Lukier:
 
  • szklanka przesianego cukru pudru
  • sok z cytryny
     
      Cukier wsypać do miseczki powoli wlewać sok z cytryny, do momentu uzyskania średnio gęstego lukru. Każdą parę ciastek oblać lukrem i pozostawić do obcieknięcia ma kratce do pieczenia lub ułożyć na desce. Jeżeli układamy na desce po zastygnięciu lukru należy każdy mazurek ostrożnie odciąć nożem od deski, gdyż na pewno przywrze do niej. 

Lukier plastyczny:
 
  • 40 dag cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki glukozy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 25 ml wody
  • łyżeczka roztopionego tłuszczu Planty
  • barwniki spożywcze (używam w proszku i rozrabiał w łyżeczce wody)
  • perełki do dekoracji
     
      Żelatynę namoczyć w 10 ml wody, gdy napęcznieje dolać do niej resztę dość ciepłej wody i rozmieszać by rozpuściła się. Dodać glukozę i wymieszać. Powoli dosypywać cukier puder, cały czas zagniatając. Cukier wsypywać partiami. Gdy nabierze już zwartej konsystencji dodać tłuszcz i wyrabiać, do uzyskania gładkiej masy.
      Blat wysypać cukrem pudrem, lukier plastyczny podzielić na 2 -3 kawałki i rozwałkować na grubość 2 mm. Lukier z którym nie pracujemy przykryć by nie wysechł. Foremkami do wykroju ciastek wycinamy kształty i przekładamy na mini mazurki posmarowane jeszcze nie zastygłym lukrem. Barwniki rozrobić w wodzie i malować mazurki, do przyklejania cukierków użyć gęstego lukru. Podawać w szybkim koszyku Wielkanocnym (odnośnik).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz