Moje pierwsze spotkanie z dynią i miłe zaskoczenie. Zawsze
wyobrażałam sobie, że jest po prostu nijaka w smaku, a ona pyszna, słodka - być może natrafiłam na taki gatunek. Na pewno
był to pierwszy eksperyment z nią, ale
nie ostatni. Udało mi się wyhodować dość spory okaz, więc po rozkrojeniu będzie
się czym zająć. Zupa zasmakuje tym, którzy lubują się w słodkich smakach.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 300 g ziemniaków ok. 5 sztuk
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- przyprawa do zup, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- szczypiorek
Dynię obrać ze skóry a miąższ wyskrobać. Pokroić w kostkę.
Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i pokroić. Nie ma co się starać przy krojeniu
i tak wszystko zmiksujemy, ale niech ziemniaki i dynia będą w miarę tej samej wielkości
by równo się ugotowały. W głębokim garnku zeszklić na oliwie osoloną cebulę, w
trakcie dodać czosnek. Smażyć często mieszając, by warzywa nie przypaliły się.
Do całości dodać ziemniaki, dynię i masło, jeszcze 10 minut dusić ze sobą. Warzywa
zalać 1 litrem wrzącej wody lub bulionu – płynu powinno być tyle aby pokrył
warzywa. Przykryć. Gotować około godziny.
Całość zmielić blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić
do smaku, wlać śmietankę, zagotować. Podawać posypane szczypiorkiem.
Pycha zupka, dziś też robiłam, tylko z dodatkiem mleka kokosowego(w lidlu mają dobre), wyszła równie pysznie:)
OdpowiedzUsuń