poniedziałek, 9 września 2013

Zupa krem z dyni

      Moje pierwsze spotkanie z dynią i miłe zaskoczenie. Zawsze wyobrażałam sobie, że jest po prostu nijaka w smaku, a ona pyszna, słodka -  być może natrafiłam na taki gatunek. Na pewno był to pierwszy eksperyment z nią,  ale nie ostatni. Udało mi się wyhodować dość spory okaz, więc po rozkrojeniu będzie się czym zająć. Zupa zasmakuje tym, którzy lubują się w słodkich smakach.

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 300 g ziemniaków ok. 5 sztuk
  • 1 cebula
  •  3-4 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • przyprawa do zup, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • szczypiorek

      Dynię obrać ze skóry a miąższ wyskrobać. Pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i pokroić. Nie ma co się starać przy krojeniu i tak wszystko zmiksujemy, ale niech ziemniaki i dynia będą w miarę tej samej wielkości by równo się ugotowały. W głębokim garnku zeszklić na oliwie osoloną cebulę, w trakcie dodać czosnek. Smażyć często mieszając, by warzywa nie przypaliły się. Do całości dodać ziemniaki, dynię i masło, jeszcze 10 minut dusić ze sobą. Warzywa zalać 1 litrem wrzącej wody lub bulionu – płynu powinno być tyle aby pokrył warzywa. Przykryć. Gotować około godziny.

      Całość zmielić blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku, wlać śmietankę, zagotować.      Podawać posypane szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Pycha zupka, dziś też robiłam, tylko z dodatkiem mleka kokosowego(w lidlu mają dobre), wyszła równie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń